петък, 5 декември 2014 г.

Временни разлики в намаление на счетоводния финансов резултат

Непризнатите разходи от обезценка на вземания, както и преоценка на неамортизируеми активи и пасиви намаляват счетоводния финансов резултат, а също така и непризнатите разходи от първоначално признаване  и последваща оценка на биологични активи и селскостопанска продукция. 
Разходите при провизирани задължения се включват изцяло, както и разходите за провизии, невключени в амортизируемата стойност на актива при вписването му. 
Разходи от неизползвани отпуски се признават при изплащането на отпуските и паричните обезщетения, признават се и разходите, свързани със задължителното обществено и здравно осигуряване по този повод, когато осигурителните вноски са внесени.
Размерът на изплатен доход, начислен за предходен отчетен период, размерът на разходите за регулируеми лихви, счетоводната загуба от разлики между пазарна цена и счетоводна стойност, както и пренесената загуба от предходни години участват с намаления при формиране на финансовия резултат.
Финансовият резултат е с намаление също при отчетени приходи от последваща оценка на земя и инвестиционни имоти, материални запаси, инвестиции в предприятия и финансови активи. Намаления се правят и с превишението на приходите над разходите при биологични активи и селскостопанска продукция, когато имаме първоначално признаване и последваща оценка. Намаление имаме и с приходите, отчетени по повод признати провизии, други, отчетени по повод задължения, както и суми, с които са намалени счетоводните разходи по повод неизплатени доходи и задължителни осигурителни вноски.
С намаление също се включват счетоводните печалби, възникнали при акционери/съдружници в преобразуващи се/придобити дружества в резултат на придобиване на акции или дялове от получаващи или придобиващи дружества, както и счетоводни печалби от прехвърляне на обособена дейност при преобразуващи се дружества.