четвъртък, 11 декември 2014 г.

Потребителски суверенитет

Човек покрива екзистенцминимума си от дохода, който получава. Ако той е прекалено нисък, се изразходва целият. Защото приходите са равни на потреблението. 
При доход 'нула' се спестява отрицателно. Единствен вариант за справяне със ситуацията е помощ от приятел. Когато приходите надвишат определения базисен доход, тогава започва да се забелязва разлика между дохода и потреблението. И може да се мисли положително за спестявания. Първоначално, заради дълга, тези суми ще се колебаят по начин, по който се танцува менюета и гавота, например. Тъй като доходът и потреблението са в тясна зависимост. 
Съществува граница на склонността за потребление (ГП) и граница на склонността за спестяване (ГС), където:

1) ГП = Промяна на потреблението / Промяна в постоянния доход
2) ГС = Промяна на спестяванията / Промяна в постоянния доход

Когато получените резултати се сумират, сборът винаги е единица:
ГП + ГС = 1

Ако се ръководим от Кейнс, така представена, граничната стойност на склонността за потребление е константна величина. Според фундаменталния психологически закон обаче потреблението не се характеризира с линеен израз. При повишаване на доходите възниква въпросът дали тези средства да се натрупват или да се инвестират.
Като мотив за повишаване на желанието за инвестиране може да послужи доверието в паричната система и политическата стабилност на страната. Антимотивът ще се прояви като страх от инфлация. В такъв случай може да се спести повече, ако се промени начина на влагане на паричните средства. Например, вместо срочни влогове или депозити се инициира участие в договор за строеж. Този вариант рисува една доста по-оптимистична прогноза, тъй като склонността към инвестиране нараства. Положителните очаквания за повече приходи повишават готовността за инвестиране, но при еднократен инвестиционен тласък, според Шнайдер, приходите се повишават в даден период и през следващия падат отново до първоначалната си стойност. Затова като естествено продължение се проявява ефектът на мултиплицирането. 
Когато потреблението намалява, много предприятия престават да влагат запасите си. Възможно ли е да се работи без стокови запаси? Възможно е там, където има затворен цикъл на производство с идеална организация.