сряда, 10 декември 2014 г.

Платежна илюзия

Често си говорим за финанси. Днес това понятие се използва като еквивалент на понятието 'пари'. Но в ранни времена, когато липсва каквато и да е размяна на стоки, парите не са съществували. Всичко се произвеждало в рамките на затвореното домашно стопанство (задругата). После отделните фамилни задруги започнали да разменят количествата продукт, надхвърлящи собствената им потребност. Така се появила директната размяна на стоки. Продуктите с относително дълготрайна употреба и животните се използвали като общо разменно средство. Тази натурална размяна обаче се оказала твърде неудобна заради липсата на единно разменно средство. 
Разменни монети били създадени по-късно и те измервали стойността и на тези продукти, които не се включвали в директната употреба. Мостри на този вид пари са воденичните камъни, употребявани от жителите на остров Яп. 
Размяната постига огромен напредък с включването на късове благородни метали в списъка на паричните знаци. Те били насичани и измервани за чистотата на съдържанието си. 
Монети с художествено изображение се появили в VII-ми век пр.н.е., когато лидийците започнали да секат шайби от металните пръчки и обозначавали стойността върху тях. Това били т.нар. валидни монети, чиято стойност на метала съответствала на обозначената върху тях. За продукти с по-ниска стойност били създадени разменни монети, чиято номинална стойност превишавала стойността на метала.
Възникването на банкнотите се свързва с появата на първите търговски банки поради необходимостта от съхранение на количествата благородни метали. Банките издавали т.нар. 'ноти' (вид квитанции). Скоро като разменно средство започнали да се използват самите бонове. И тъй като не всички предявявали желание за обмяна на нотите срещу монети, търговските банки решили да отпускат кредити.
В наши дни парите по разплащателни сметки и безкасови разплащания придобиват все по-голямо значение, но те могат да изпълняват своите задачи, ако стопанските субекти имат доверие в тях. Доверието във функцията на парите за съхраняване на стойността представлява една "платежна илюзия", че 10 парични единици днес са 10 парични единици утре. Това не е така, защото парите се променят във времето и забавената възвращаемост на средствата съдържа потенциал за пропуснати ползи.

Как се изчислява една настояща стойност на бъдеща сума?
Просто умножаваме самата сума по дисконтов фактор.

Формула: НС =  Сума . Коефициент

А как да намерим бъдеща сума, представляваща дадена настояща стойност? Делим настоящата стойност на самия фактор.

Формула: Сума = Настояща стойност / Коефициент

Например, 10 000 п.е. днес се равняват на 7 840 п.е. след 5 год.