петък, 12 декември 2014 г.

Условие за качество на стоката

Условието за качество зависи от естеството на стоката. То може да бъде формулирано чрез възприети термини или чрез конкретно описание на самата стока.
Качество 'прегледано-одобрено' се прилага за стоки в наличност, които имат специфични особености. Това налага предварителното им преглеждане от купувача. Продажбите на консигнация и продажбите в аукционните къщи подлежат на предварителен преглед.
Качеството по стандарт представлява пълна характеристика на физичните, химичните и други свойства на стоката, изисква описание на опаковката, съответното обозначение, номер, дата и наименование на организацията, която го е изработила и утвърдила. Най-изгоден е националният стандарт, но международните стандарти и стандартите, възприети от най-конкурентоспособните фирми се прилагат по-често. 
Качество по технически условия и спецификации се прилага, когато няма разработени официални стандарти или са установени специфични изисквания за качество. Техническата характеристика може да се разработи от продавача или от купувача. Използва се при изпълнение на поръчки за уникално оборудване, апаратура и др. Спецификациите се прилагат към договора и съдържат описание на технико-икономическата характеристика на изделието.
Качество по мостра - това е представителен образец на стоки, сравнително еднородни, за които липсват разработени стандарти (напр., селскостопански) или за които има разработени национални, но не и международни стандарти (трикотаж, обувки, конфекция). Това налага предварителното представяне на един екземпляр на купувача и един, който продавачът запазва за себе си. 
Качество 'такова, каквото е' - стоката трябва да отговаря на наименованието и предназначението си. В този случай купувачът е длъжен да приеме стоката. Прилага се при продажба на стоки "на корен", т.е. когато сделките се сключват преди прибирането на реколтата.
Качество 'такова, каквото е добито' - стоката се доставя и се приема такава, каквато е добита, без каквито и да било подобрения (руда, въглища, каменна сол).
Качество по производство на готов продукт (рандеман) - за суровини или полуфабрикати се посочва обемът готов продукт, който следва да се получи от единица тегло на доставените стоки/продукти от растителен и животински произход (напр., масло от мляко, прежда от вълна или памук, рафинирана захар от сурова).
Качество на описание - изчерпателна характеристика на икономически и качествени параметри на стоката. Използва се при доставка на машини и съоръжения, комплексно обслужване и др.
Търговска марка - отлично познати и крайно утвърдени произведения на реномирани фирми на международния пазар.

В миналото качеството на стоката преценявали по нейния знак. Графичният символ изпълнявал ролята на 'визитна картичка'. По-късно личният знак за умение започнал да присъства в емблемите на различни манифактури и достигнал до наши дни като запазена марка или знак за качество.
Символиката придавала особено значение на гербовете. За това напомня гербът на шведска благородническа фамилия с първоначално избран езически символ дървото на живота. По-късно той бил заменен със сноп, наподобяващ кръст. Този знак символизирал и самата фамилия на владетеля - Ваза, което на шведски език означава 'сноп'.