сряда, 21 юли 2010 г.

Наемни отношения


При облагането на доходите от наеми се ползват 10% нормативно признати разходи преди да се определи плоският данък. Той се внася авансово за първите три тримесечия до 15-то число на месеца, следващ календарното тримесечие, а след изтичане на годината наемодателят подава годишна данъчна декларация, като прави уравняване и довнасяне на данъка. Наемодателите, които не са осигурени на друго основание и нямат други доходи следва да се самоосигурят здравно като безработни. Минималната здравна осигуровка за месец е 16,80 лв. и се внася до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнася.

Здравни осигуровки могат да се внасят и авансово за цялата година или за няколко месеца напред. Наемодателите не подават декларации в НАП за направените здравноосигурителни вноски.

Пример:

Наемодател отдава помещение под наем за 500 лв. Общият доход от наеми за първото тримесечие е 1500 лв. Нормативно признатите разходи са в размер на 150 лв. и се приспадат от общия доход. Облагаемият доход е 1350 лв. Приспадат се и направените до момента здравноосигурителни вноски, тъй като собственикът не е пенсионер, няма други доходи и се самоосигурява здравно като безработен върху сума от 210 лв. /половин размер от минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица/. Здравните осигуровки за тримесечие са 50,40 лв. Данъчната основа е 1299,60 лв. Тримесечната авансова вноска за данък доход е 129,96 лв.