вторник, 22 юни 2010 г.

Импровизация


Чуваме само това, което сме готови да чуем, защото едва ли ни харесва някой друг да ни казва какво да правим и да бъдем възпирани в импулсите си. Тъй като не е възможно този някой да създава нашата реалност, сами трябва да изсвирим мелодията си. А това ще се окаже много трудно за тези, които не знаят как. Те ще се опитат да импровизират - по усет или по слух. Веднага можем да си представим, че сме застанали пред нашето въображаемо фортепиано, чиито клавиши представляват емоционалната ни стълбица и от нас зависи какво ще излезе изпод пръстите ни - ужасна какафония или прекрасна мелодия. Можем да изсвирим даден тон и да разберем дали той съответства на състоянието ни в момента или ни носи огромно съпротивление, тъй като емоциите са най-чувствителните преводачи на вибрации.

Нашата система, като добре замислен механизъм, по презумпция би трябвало да създава приятни мелодии, които да успокояват човешкото съзнание и да вдъхват увереност, сигурност и вяра в нея, но някои от законотворците ни се поувлякоха в импровизацията и изпълниха нечувани досега в света ноти - каква смелост! За нас остава дързостта да не допускаме да ни въздействат техните вибрации. А за това ще е достатъчно да заявим промяна в обстоятелствата.
Всеки един бизнес изисква деклариране на обстоятелства и поемане на задължения. Само че това, което е право по Конституция, сега е задължение по закон. Осигуряването е вид привилегия и всеки за себе си решава дали да я ползва. Тогава как ще глобяват някого, който се е отказал от това свое право. Глобяват за чужди осигуровки, а за собствено самоосигуряване не би трябвало, нали сме европейци.
Друг парадокс е безплатното здравеопазване. Но безплатно лечение няма. И за един преглед при специалист пак се заплаща такса, а преди това трябва да си платил същата на личния лекар, за да издаде направление.
Законът обаче постановява, че самоосигуряващите се лица се осигуряват по желание за болнични дни и майчинство, а не се осигуряват за безработица и за трудова злополука и професионална болест - нямат право да се осигуряват и по желание. Всеки може да си направи съответните изводи.
Акцент имат и данъците. По-голяма част от дейностите се облагат с патентен данък. На практика това е възможност за някои да си платят за лека закуска, а да ползват обилен обяд. Облагането с данък доход по общия ред пък предоставя законово приспадане на нормативно признати разходи: 25% - за обичайна дейност и 40% - за авторски труд, резултат на творческа дейност. С корпоративен данък се облагат дружествата.
От гледна точка на счетоводната отчетност, микрофирмите, облагащи дейността си с патентен данък, имат право да водят едностранно счетоводство. Облагането с данък доход по общия ред изисква водене на приходно едностранно счетоводство (не се осчетоводяват фактурите за направените разходи). А търговските дружества водят задължително двустранно счетоводство.
Преди да започенете своята дейност, определете правния си статут. Лесно е, според дейността, която бихте искали да упражнявате, предварително направете необходимите калкулации за данъчните и осигурителни тежести, за да изберете най-изгодната за вас позиция.