вторник, 15 юни 2010 г.

Начало


Късчетата истина, които намираме по пътя, ни помагат да разберем смисъла на всичко и човек сам взема решение за това какво желае. Връзката на съзнанията ни съществува - тя е толкова мъдра, справедлива и неосъждаща, че животът ни може да става все по-добър, ако прилагаме наученото по пътя, което теономиката ни разкрива чрез истинските правила. Бизнесът не е работа за сам човек - крайната цел се постига с общи усилия, а успехът винаги и навсякъде започва с една дума - решителност.
Преди да започнете обаче, се замислете как реагирате на промените в семейния бюджет и кое е първото нещо, от което се нуждаете. Така ще имате ориентир за опасностите, които крие бизнесът. Преди всичко е необходима идея, която да произведе достатъчен доход. Но трябва и да се научите да управлявате дейността си, да контролирате вашия бизнес. Винаги съществува един елемент на риск, който, без внимателна преценка, може да ви изложи на опасност. Трябва да сте наясно и в коя ниша ще оперирате - търговия, услуги или производство. Търговията има големи начални разходи, а производството е най-рисковано.
В повечето случаи услугите не изискват голям първоначален капитал, но пък разходите са необходими за рекламиране на дейността. Освен това ще трябва да се съобразявате и със законите, ще ви е необходима добра финансова грамотност, за да се справите. Обикновено в практиката тези нововъведения формират условия за развитие на черна икономика. Има и случаи на фалшиво деклариране на заетост. Паралелно с останалото, фирмите водят данъчно и управленско счетоводство, като първото има за цел да предостави информация за данъчното облагане, а второто - да представи реално осъществяваната дейност. Но тъй като данъчното счетоводство не може да служи за база на управленското, се налага отделно водене на черно счетоводство, което е препоръчително за грамотното контролиране на бизнеса.