петък, 28 ноември 2014 г.

Домашен бизнес

С развитието на новите технологии все повече предприемачи се ориентират към домашния бизнес. В такъв случай възниква съмнение относно това кои разходи са бизнес разходи и кои - лични. Защото бизнесът и личният живот често изглеждат като едно цяло. 
Много предприемачи в началото на своята дейност започват да записват всеки един разход, който правят. И често се оказва, че това са както служебни, така и лични разходи. Затова е необходимо да се заведат два различни дневника, като единият отразява бизнес разходите, а другият - личните разходи. Двете категории разходни дневници дават представа и за служебната, и за личната сметка. Защо е нужен дневникът за личните разходи? Защото неминуемо се достига до положение, когато личните средства покриват бизнес нужди, т.е. налице е припокриване по сметките (за частта от ипотеката или застраховката, например).
Кой разход се признава за служебен? Този, който е общоприет, приемлив, подходящ и полезен. 
* Разходи, които могат да се приспадат в домашния бизнес: наем, застраховка, заем, хонорари, заплати, пенсионни и здравни осигуровки, гориво, акцизи, транспорт, квартирни, храна, химическо чистене и други услуги. Домакинските разходи също се приспадат, ако са надлежно декларирани за бизнес цели. За частта от дома, която се използва за бизнес, могат да се приспаднат и съответните разходи за амортизация, застраховка, ремонти, системи за сигурност, комунални и др. услуги като дневни грижи, офис мебели, поддръжка.
* Повишено внимание изискват следните разходи: реклама, взаимноспомагателни фондове за благотворителност, превозни средства, дарения на професионални организации, представителни разходи, разходи за образование, лицензни и регулативни разходи, санкции и глоби, заявяване на право, абонаменти за професионални издания и др. Някои от тези разходи са допустими до определена степен, други - не се приспадат.
* Разходи, които въобще не подлежат на приспадане: начален капитал за започване на бизнес, членски внос, обществени, спортни и др. клубове, създаване на лоби, санкции и глоби при нарушение на закона.

При приходите най-неприятното нещо е, че те са прогнозни. Това означава предварително да се знае какви са очакваните постъпления за годината. Ако печалбата е по-голяма от предвидената, а са платени по-малко данъци, резултатът е глоба за това подценяване.