вторник, 11 ноември 2014 г.

Особена юрисдикция

Централната банка e единствен емисионен институт и има изключителни права да регулира и контролира дейността на останалите банки в страната. Доколкото е независима от изпълнителната и законодателната власт, централната банка се отчита пред Народното събрание. Извън формалната си структура обаче нейният авторитет се крепи на личността на гуверньора и ефективното управление. 
Централната банка реализира целите на националната парична и кредитна политика, обслужва държавния бюджет и поема ангажимент относно управлението на златните и валутни резерви на страната. Понякога нейната  парично-кредитна политика опонира на правителствената програма, в чието изготвяне активно участва в качеството си на главен консултант на правителството.
Централната банка има изключителното правомощие да обяви несъстоятелност или ликвидация на търговска банка въз основа на решение, което съдът постановява. Несъстоятелността може да се обжалва, ликвидацията - не. Но съществува възможност ликвидаторите да заявят решение за продължаване на дейността, когато са изпълнени всички условия и се направи вписване в търговския регистър.
Тъй като една от основните дейности на банките е предоставянето на парични заеми, те могат взаимно да се кредитират, а също така и да се сдружават с чуждестранни юридически или физически лица за извършване на съвместна дейност.