понеделник, 5 юли 2010 г.

Кутия със символи


Законите на Вселената управляват всичко. Животът ни е основан на неограничена свобода и нашите действия определят избора ни. Все едно държим в ръцете си шоколадова бонбониера и всяка една бонбонка в нея е част от нашия живот. Никога не знаем какво ще открием в кутията, докато не я отворим...

Идваме на този свят с вродена интуиция и всеки за себе си решава доколко да подреди живота си - според усета, начина на пренареждане и управление на личното пространство. Същото нещо важи и за бизнеса. Там ефективността зависи от грамотното планиране и непрекъснатия контрол при изпълнението.
В началото на всяка календарна година се извеждат началните наличности на материалните запаси, с които фирмата разполага в момента. При повече артикули обаче воденето на такъв регистър става доста сложно и нараства вероятността от грешки при отчитането. Затова се съставя Отчет за продажбите с рекапитулация за избран период /месечен или тримесечен/, който извежда съвкупната себестойност и общите приходи от продажби. Отчетът за продажбите е вторичен счетоводен документ и представя обобщена информация за сумата от цените на придобиване на продадените стоки, която се осчетоводява като разход за дейността; сборът на сумите по продажни цени - осчетоводява се като приход от продажби и съвпада с месечното извлечение по касов апарат; оставащите количества стоки се прехвърлят като начални количества за следващия отчетен период; разликата между доставна и продажна цена определя печалбата и служи за анализ на рентабилността на отделните стоки.
В някои предприятия вместо Отчет за продадените стоки ползват Стокови разписки. Самото предназначение на Стоковата разписка е да документира наличност, а не реализация. И в такъв случай е възможно непризнаване на такава отчетност.
При сравнение тук нямаме избор на по-изгоден вариант, а на правилен подход за вярно представяне на дейността. Тъй като целта на всеки един търговец е нарастването на приходите осезаемо да изпреварва планираното увеличаване на разходите, с което се постига една по-добра рентабилност, тя би могла да бъде достатъчен стимул за умело отчитане сводката на данни.
Докато в процеса на своето съществуване изборът, който правим, влияе и променя всички аспекти на живота ни, в същото време има неща, които не можем да променим, а да приемем като неизбежна част от него.